Przetworów w tym roku miałam nie robić, ale dostałam od Mamy kapustę, marchewkę i cebulę i nie chciałam by się zmarnowało. Zapakowałam więc w słoiki i będzie na zimę.
4 godz.
Składniki:
Na ok 10 litrów sałatki:
3-4 kg młodej kapusty
1 kg kapusty włoskiej
1 kg ogórków
2 kg pomidorów
1.5 kg marchwi
2 kg papryki czerwonej
1 kg papryki białej
1 kg cebuli
sól, pieprz
Sałatka na zimę z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z pierwszych liści i szatkujemy. Ogórki kroimy w plasterki, pomidory w kostkę, a papryki w krótkie paseczki. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w pióra. Całość mieszamy- najlepiej w wielkim naczyniu, u mnie był to szaflik. Sałatkę wkładamy do słoików.
Składniki na zalewę wlewamy do garnka i gotujemy 15 minut. Zalewamy, zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut.
Komentarze