Chyba nie ma imprezy, grilla czy nawet zwykłego dnia w tygodniu, żeby u mnie nie było tej sałatki. Również ze względu na córkę, która jest wegetarianką. Czasami dodaję też kukurydzę a czasami czerwoną cebulę.
Składniki:
dla 3-4 osób:
pół główki sałaty lodowej (można dodać również rzymską)
250g sera feta
słoiczek ulubionych oliwek
pół świeżego ogórka szklarniowego
2 pomidory
pieprz świeżo mielony
sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego np. jabłkowego
2 łyżki ziół prowansalskich lub ulubionych sałatkowych np.bazylia,oregano
Sałatka a'la grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i ostawić na co najmniej pół godziny. Ogórka umyć (ja nie obieram) i pokroić w półplasterki, pomidory w kostkę lub księżyce. Ser ostrym nożem pokroić w ładną kostkę. Do szerokiej misy wrzucić porwaną na kawałki sałatę, pokrojone ogórki, pomidory i ser. Na wierzch rozrzucić odsączone z zalewy oliwki. Całość posypać lekko pieprzem i skropić sosem. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Komentarze