sałatka curry

0 (0 ocen)

  • 45 min

cały dzień chodziła za mną jakaś niezwykła sałatka ze składników, które lubię, i tak oto powstała lekko pikantna i wyrazista w smaku potrawa

  • 45 min

Składniki:

  • Filet drobiowy 150 gr
    Ryż parboiled 100 gr
    Jajka 2 szt
    Kukurydza konserwowa 100 gr
    Por 50 gr
    Jabłko 1 szt
    curry 2 łyżeczki
    kurkuma 1 łyżeczka
    vegeta lub sól do smaku

    Sos do sałatki:

    śmietana 12% 4 łyżki
    ketchup ostry 2 łyżki
    majonez 2 łyżki
    pieprz cayenne 1/2 łyżeczki



Sałatka curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta gotujemy w wodzie z vegetą oraz łyżeczką curry ok 20 min. Ryż gotujemy z kurkumą i drugą łyżeczką curry ok 15-20 min. Jajka na twardo. W międzyczasie kroimy por w półplasterki, delikatnie zmarzamy w miseczce solą żeby zmiękł, dodajemy pokrojone w kosteczki jabłko.
    Po wystygnięciu kroimy jajko i mięso również w kostkę, dodajemy kukurydzę i mieszamy z pozostałymi składnikami.
    W osobnej miseczce łączymy śmietanę majonez ketchup i pieprz cayenne. Dodajemy do naszej sałatki.
    Wstawiamy na 30 min do lodówki, po tym czasie warto posmakować i zobaczyć czy czegoś nie brakuje, ja dzisiaj dodałam jeszcze szczyptę pieprzu cayenne i odrobinę soli. Ale to już wg gustu.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy