cały dzień chodziła za mną jakaś niezwykła sałatka ze składników, które lubię, i tak oto powstała lekko pikantna i wyrazista w smaku potrawa
45 min
Składniki:
Filet drobiowy 150 gr
Ryż parboiled 100 gr
Jajka 2 szt
Kukurydza konserwowa 100 gr
Por 50 gr
Jabłko 1 szt
curry 2 łyżeczki
kurkuma 1 łyżeczka
vegeta lub sól do smaku
1.Fileta gotujemy w wodzie z vegetą oraz łyżeczką curry ok 20 min. Ryż gotujemy z kurkumą i drugą łyżeczką curry ok 15-20 min. Jajka na twardo. W międzyczasie kroimy por w półplasterki, delikatnie zmarzamy w miseczce solą żeby zmiękł, dodajemy pokrojone w kosteczki jabłko.
Po wystygnięciu kroimy jajko i mięso również w kostkę, dodajemy kukurydzę i mieszamy z pozostałymi składnikami.
W osobnej miseczce łączymy śmietanę majonez ketchup i pieprz cayenne. Dodajemy do naszej sałatki.
Wstawiamy na 30 min do lodówki, po tym czasie warto posmakować i zobaczyć czy czegoś nie brakuje, ja dzisiaj dodałam jeszcze szczyptę pieprzu cayenne i odrobinę soli. Ale to już wg gustu.
Komentarze