Sałatka pieczarkowa

4.5 (169 ocen)

Pyszna sałatka z gotowanych pieczarek

Składniki:

  • 60 dag pieczarek
    kilkucentymetrowy kawałek białej części pora
    5 jajek
    1/2 puszka groszku konserwowego
    2 czubate łyżki majonezu
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    garść posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki wrzuciłam na wrzącą wodę 1. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w kosteczkę.
    Pieczarki oczyściłam, wrzuciłam na wrzącą wodę i gotowałam 15 minut, odcedziłam na sicie i zostawiłam do wystudzenia. Pokroiłam w kostkę.
  • Składniki sałatki 2. Pora opłukałam, pokroiłam w drobną kosteczkę i przelałam na sitku wrzącą wodę.
    Groszek osączyłam z zalewy.
    Natkę opłukałam, otrzepałam z wody i drobno posiekałam.
    Wszystkie składniki wymieszałam w misce z majonezem i natką pietruszki.
    Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Porady

Dla zaostrzenia smaku można dodać ogórka konserwowego, albo troszkę musztardy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek konserwowy Pieczarki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować