Sałatka piramidka pieczarkowo – warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na łyżce oleju ostudzić. Wszystkie warzywa pokroić osobno w drobną kostkę. Ser zetrzeć na drobnych oczkach. W jajkach oddzielić białka od żółtek i zetrzeć osobno na drobnych oczkach.
Misę posmarować lekko olejem i wyłożyć folią spożywczą. Dno posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Pieczarki odcedzić z zalewy i ułożyć ściśle obok siebie na szczypiorku. Posypać je posiekanym porem. Wyłożyć ziemniaki, docisnąć do pieczarek, posypać delikatnie pieprzem i wyłożyć 3 – 4 łyżki majonezu. Następnie ułożyć mięso i ogórki, docisnąć i dać 2 – 3 łyżki majonezu. Kolejna warstwę stanowią marchewki z papryką, które należy również docisnąć posypać pieprzem i posmarować majonezem. Następnie wykładamy starte białka jajek, później żółtka. Ponownie posypać pieprzem i dać majonez. Na samym końcu wyłożyć ser. Docisnąć i owinąć folią, aby sałatka nie wyschła. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby warstwy sałatki dokładnie się połączyły i były dość zwarte. Na drugi dzień odwinąć folię, przykryć talerzem i odwrócić do góry dnem, tak aby pieczarki znalazły się na górze.
Komentarze