Sałatka szwedzka

4.09 (296 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Moja wersja sałatki szwedzkiej.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 3 kg. ogórków
    2l wody
    2 łyżki soli
    Na każdy słoik 500 ml:
    1/2 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 płaska łyżeczka gorczycy
    Zalewa:
    4 i 1/2 szkl. wody
    3 szkl. cukru
    3 szkl. octu 10%
Wystaw ocenę:

4.09 (296 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka szwedzka 1. Ogórki umyć i pokroić razem ze skórką w niezbyt grube plastry.
  • Sałatka szwedzka 2. Zalać wodą wymieszaną z solą. Odstawić na 3 godziny.
  • Sałatka szwedzka 3. Po tym czasie odsączyć na sitku. Włożyć do słoików. Do każdego dodać pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Przygotować zalewę. Wodę zagotować z cukrem i octem. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić. Słoiki włożyć do ciepłej wody i gotować ok. 12 minut. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować