3 kg. ogórków
2l wody
2 łyżki soli
Na każdy słoik 500 ml:
1/2 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
3 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka gorczycy
Zalewa:
4 i 1/2 szkl. wody
3 szkl. cukru
3 szkl. octu 10%
Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć i pokroić razem ze skórką w niezbyt grube plastry.
2.Zalać wodą wymieszaną z solą. Odstawić na 3 godziny.
3.Po tym czasie odsączyć na sitku. Włożyć do słoików. Do każdego dodać pieprz, ziele angielskie i gorczycę. Przygotować zalewę. Wodę zagotować z cukrem i octem. Gorącą zalewą zalać ogórki. Zakręcić. Słoiki włożyć do ciepłej wody i gotować ok. 12 minut. Po wyjęciu odwrócić do góry dnem.
Komentarze