Sałatka warstwowa z kalarepą i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepę obrać z liści oraz skóry. Potrzeć na tarce o dużych oczkach. Liście sałaty lodowej oraz koperek dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Koperek drobno posiekać. Fasolkę konserwową odcedzić z zalewy, przepłukać wodą i ponownie odcedzić na sicie. Połówki brzoskwiń osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w mniejszą kostkę.
2.Składniki sosu włożyć do wysokiego naczynia i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Posolić i popieprzyć do smaku
3.Do dużej miski dawać po kolei: trochę liści sałaty lodowej, na to fasolkę konserwową, znowu sałatę. Polać trochę sosem. Następnie ułożyć potartą kalarepę, sałatę, kawałki brzoskwini i polać sosem. Następnie dodać pozostałą sałatę i polać pozostałym sosem. Całość posypać prażoną cebulką oraz posiekanym koperkiem. Od razu podawać.
Porady
Składniki podane na dużą miskę - na ok. 10 porcji.
Komentarze