Sałatka warstwowa GYROS

5 (173 ocen)

  • 30 min

prosta, smaczna, fantastycznie prezentująca się

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
    1 duża cebula czerwona
    5 ogórków konserwowych
    1 puszka kukurydzy
    ostry ketchup
    sos czosnkowy z ziołami
    1 opakowanie przyprawy KEBAB
    6-8 liści kapusty pekińskiej

    sos czosnkowy:

    3-4 łyżki majonezu
    1-2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego
    sól, pieprz
    2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    szczypta oregano
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka przekrawamy na 3 płaty. Każdy płat na pół i kroimy w paski. Na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju podsmażamy paseczki fileta z przyprawą do gyrosa.
    Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Kukurydze odsączamy z zalewy.
    Kapustę drobno szatkujemy.
  • 2. Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu, 1-2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego, sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Szczypta oregano. Mieszamy dokładnie.
  • 3. Składamy warstwowo sałatkę:
    1 warstwa kurczak w gyrosie
    2 warstwa ketchup
    3 warstwa ogórki konserwowe w kostkę pokrojone
    4 warstwa cebula w kostkę pokrojona
    5 warstwa kukurydza konserwowa odsączona z zalewy
    6 warstwa sos czosnkowy
    7 warstwa ketchup
    8 warstwa kapusta pekińska drobno poszatkowana
    9 warstwa sos czosnkowi i ketchup

Porady

Wstawić do lodówki na 2 godz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować