Świetna do drugiego dania jak i do domowych hot-dogów
Składniki:
1 kg. cebuli 1 kg. pomidorów czerwonych 1 kg. ogórków 1-2 kg. kapusty (ja dodaję jedną średnią kapustę) 0,5 kg. pietruszki 0,5 kg. marchwi 1 kalafior 0,5 szkl. oleju 1 szkl. octu 2 szkl. wody 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu (może być nie cała) liść laurowy (kilka)
Sałatka węgierska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach, składniki zalewy połączyć i wszystko gotować około 10 min. Kapustę i ogórki zszatkować na szatkownicy , cebulę pokroić w cienkie małe paseczki, kalafiora rozdrobnić na małe kawałki, pomidora pokroić w grubą kostkę. Wszystkie warzywa dodać do gotujących się już wcześniej warzyw. Doprowadzić do wrzenia (na małym ogniu) co jakiś czas mieszając. Pogotować kilka min. i gotujące się nakładać w słoiki, szczelnie zakręcić następnie odstawiać do góry dnem.
Komentarze