Sałatka wielowarzywna na zimę

4.5 (154 ocen)

Pyszna sałatka wielowarzywna

Składniki:

  • kalafior - 1 szt
    brokuł -1 szt
    fasolka szparagowa - 350 g
    papryka żółta - 1 szt
    papryka czerwona - 1 szt
    ZALEWA
    6 szkl wody
    0,5 szkl octu 10% Jamar
    6 łyżek cukru
    1 łyżka soli
    7 ziaren ziela angielskiego
    0,5 opak gorczyca
    1 łyżka oleju na słoik
    1 liść laurowy na słoik.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka wielowarzywna na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, osączyć.
  • 2. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.
  • 3. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki.
  • 4. Z fasoli szparagowej odciąć końcówki. Wlać wodę do garnka, dodać sól i zagotować.
  • 5. Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową.
  • 6. Następnie do tej samej wody wrzucić paprykę, sparzyć.
  • Sałatka wielowarzywna na zimę 7. Gorące warzywa wkładać do słoików. Do każdego słoika dodać po listku, łyżce oleju i gorczycę.
  • 8. ZALEWA
    Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól i ziele angielskie, zagotować.
  • 9. Gorącą zalewą zalać sałatkę, zakręcić słoiki, odstawić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować