Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka włożyć do miseczki i rozkruszyć widelcem. Liście botwinki i szpinak wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na talerzu.
2.Rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę, a szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem w misce i napełnić tym białka.
3.Białka przenieść na talerz z zieleniną.
Składniki sosu wymieszać i polać nim wypełnione „miseczki” z białek. Obficie posypać pokruszonym żółtkiem.
Warzywa, które nie zmieściły się w białkach oraz resztę żółtka przełożyć na talerz z sałatką i ułożyć pomiędzy jajkami.
4.Ta sałatka zasługuje na wyróżnienie nie tylko z powodu wspaniałego smaku, ale również ze względu na nietypowy sposób wykonania - białka nadziewamy wiosennymi warzywami, polewamy sosem i posypujemy pokruszonym żółtkiem.
Komentarze