Sałatka z cukinii i papryki

4.78 (209 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Propozycja dla amatorów słodko – kwaśnych przetworów, które zimą przypomną letnie dni.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • na ok. 11 słoików o poj. 550ml:

    5 – 6 sztuk cukinii
    1 i 1/2kg cebuli
    1kg marchwi
    1kg papryki

    Zalewa:

    2l wody
    2 szkl octu 10%
    3 szkl cukru
    2 łyżki soli
    4 – 5 liści laurowych
    8 – 10 ziarenek ziela angielskiego
    8 – 10 ziarenek pieprzu
Wystaw ocenę:

4.78 (209 ocen)

Sałatka z cukinii i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nasolona cukinia z cebulą 1. Cukinie obieramy ze skórki, wycinamy środek, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, razem z cukinią wkładamy do garnka, solimy według uznania i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godz.
  • Gotująca się marchewka 2. Marchewkę kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości, studzimy.
  • Pokrojona papryka 3. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki.
  • Wszystkie warzywa zmieszane razem 4. Marchewkę i paprykę dodajemy do cukinii i cebuli i mieszamy całość.
  • Zagotowywanie warzyw w zalewie 5. Zagotowujemy zalewę i wrzucamy do niej warzywa. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez 3 – 5 minut, po czym zmniejszamy ogień pod garnkiem i gorące warzywa nakładamy do słoików, które od razu po zakręceniu odwracamy dnem do góry. Sałatkę przechowujemy w chłodnym miejscu.

Porady

Liście laurowe można pokruszyć, dodając je do zalewy. Amatorzy mniej kwaśnych smaków mogą odjąć ze składników zalewy nieco octu, a w jego miejsce dodać wodę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować