Sałatka prosta, szybka w przygotowaniu, pyszna i zdrowa:). Pieczone buraki fajnie komponują się z delikatnym filetem i wyrazistym serem feta. Do tego dochodzi moja ulubiona rukola i mogła bym jeść taki posiłek co dzień:).
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 1 pojedynczy filet z kurczaka,
• 100 gram rukoli,
• 100 gram sera feta,
• 2 łyżki łuskanego słonecznika,
• 2 małe buraczki (podłużne),
• 0,5 czerwonej cebuli,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• oliwa z oliwek,
• ocet balsamiczny,
Sałatka z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte buraczki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Następnie oprószamy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy je do miękkości w 180°C. Upieczone studzimy.
2.Przepłukane i osuszone mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy do miękkości. Gotowe także studzimy.
3.Rukolę przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
4.Ser feta kroimy w kostkę.
5.Cebulę kroimy w piórka. Słonecznik rumienimy na suchej patelni.
Tak przygotowane składniki sałatki delikatnie łączymy ze sobą. Wyłożoną (poporcjowaną) sałatkę na talerze skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawami do smaku. Podajemy!
Komentarze