Sałatka z gruszką i serem Roquefort

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jak dla mnie idealne połączenie smaków. Roquefort wspaniale współgra z gruszką i winogronem.

  • 20 min

Składniki:


  • 2 gruszki , średnio dojrzałe
    1 łyżka masła
    mix sałat
    200 g sera pleśniowego Roquefort
    garść orzechów nerkowca
    100 g orzeszków piniowych
    2 łyżki miodu
    kilkanaście winogron
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki

Sałatka z gruszką i serem roquefort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z gruszką i serem Roquefort 1. Sałatę opłukałem, porwałem na małe kawałki. Orzechy piniowe uprażyłem na suchej patelni.
    Gruszki , po usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem na ćwiartki a następnie w plasterki ( nie obierałem ).
  • Sałatka z gruszką i serem Roquefort 2. Rozgrzałem na patelni łyżkę masła, włożyłem gruszki i usmażyłem na dużym ogniu, aż się zrumieniły. Przełożyłem do salaterki wraz z masłem. Na taj samej patelni uprażyłem orzechy nerkowca, dodałem miód. Cały czas mieszałem, aż miód się rozpuścił i pokrył orzechy. Zdjąłem z ognia. Winogron umyłem, pokroiłem na połówki, usunąłem pestki. Również zglazurowałem miodem.
  • Sałatka z gruszką i serem Roquefort 3. Sałatę rozłożyłem na talerzu, dodałem gruszki, delikatnie wymieszałem. Rozłożyłem winogron, posypałem orzechami nerkowca i orzechami piniowymi. Pokruszony ser Roquefort dodałem na wierzch. Całość skropiłem miodowo – orzechowym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować