Najlepsza sałatka, jaką ostatnio jadłam. Wspaniale pasuje do grillowanego mięsa i grzanek czosnkowych.
Składniki:
1 średniej wielkości młoda cukinia o miękkiej skórce
olej
3-4 pomidory śliwkowe
10 dag sera typu feta
garść świeżych liści bazylii
łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz
Sałatka z grillowanej cukinii, pomidorów i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię opłukać, osuszyć pokroić wzdłuż w kilkumilimetrowe plastry, posmarować olejem i z obu stron opiec na grillu, aż zacznie delikatnie mięknąć.
Przestudzić, pokroić w mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki, przełożyć do naczynia, w którym sałatka będzie podawana.
Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić w ósemki, rozłożyć na cukinii.
Na wierzch rozkruszyć ser.
Bazylię opłukać, otrzepać z wody, palcami podrzeć na mniejsze kawałki, posypać wierzch sałatki.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek i pieprzem, polać sałatkę.
Podawać z grillowanym mięsem i grzankami czosnkowymi.
Porady
Cukinia powinna być lekko miękka, ale jeszcze jędrna
Komentarze