1/2 sałaty lodowej
1 sałata rzymska
2 liście sałaty czerwonej
200 g truskawek
garść liści bazylii
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju rzepakowego
sok z cytryny
sól
sezam do posypania
Sałatka z kurczakiem, truskawkami i sosem bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś podzielić na dwa filety, umyć i osuszyć, Składniki marynaty wymieszać, porzeczki lekko rozgnieść widelcem. Włożyć mięso do marynaty i na godzinę wstawić do lodówki.
2.Przełożyć mięso z marynatą do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w temp. 190 stopni ok. 40 minut. pod koniec odkryć w celu przyrumienienia.
3.Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Liście bazylii drobno pokroić i wymieszać z musztardą i olejem. Do smaku dodać pieprz, sól i sok z cytryny. Sos powinien być wyraźnie kwaśny i lekko słony.
4.Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie, polać przygotowanym sosem. Upieczone, przestudzone mięso pokroić na plastry i ułożyć obok sałaty. Udekorować listkami bazylii i owocami porzeczki.
Komentarze