Sałatka z mięsnymi kuleczkami i bratkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek do zeszklenia.
2.Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulą, jajkiem, przyprawą do gyrosa, słodką papryką i posiekaną pietruszką.
Formować małe kuleczki oprószając je mąką.
Kulki podsmażyć na oliwie z oliwek, ostudzić.
3.Sałaty rozrywać do miski.
Dodać paprykę, ogórek, kukurydzę, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, żółty ser i mięsne kuleczki.
4.Sos sałatkowy wymieszać z ketchupem, oliwą z oliwek i wodą, wymieszać z sałatką, dodać bratki. Posypać grzankami. Podawać w miseczkach serowych.
5.Miseczki serowe: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ser (400g) wysypać na blachę tworząc kółka. Podpiec w 200 st.C ok. 10 min. Ser natychmiast zdjąć z papieru i włożyć do miseczek tworząc miseczki serowe, zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Komentarze