Pyszna lekka sałatka, dobra propozycja na posiłek do pracy.
20 min
Składniki:
Po dużej garści :
świeżego szpinaku
rukoli
roszponki
średni pomidor
opakowanie mozzarelli w małych kulkach
250 g piersi z kurczaka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Sos:
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka niepełna miodu
łyżka soku z cytryny
łyżka wody
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól
Sałatka ze szpinaku, rukoli, roszponki i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zielone liście opłukać, przebrać i osączone włożyć do salaterki.
Kurczaka umyć, osuszyć,pokroić w paski, posypać przyprawą i obsmażyć na oleju.Wyjąć na papierowy ręcznik i osączyć z tłuszczu.
Mozzarellę osączyć z zalewy, dodać do sałatki.
Dołożyć pomidora pokrojonego w małe cząstki.
2.Sos:
Musztardę wymieszać z miodem sokiem z cytryny i wodą, dodawać stopniowo olej ciągle mieszając widelcem (można zmiksować blenderem),doprawić solą . Jeśli trzeba dodać jeszcze soku z cytryny, sos powinien mieć wyraźny smak.
Polać sałatkę, na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka.
Komentarze