Kolejna propozycja na wykorzystanie fasolki szparagowej.
30 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
po 150 g zielonych i czarnych oliwek
po 250 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej
2 czerwone cebule (150g )
3 łyżki kaparów
Sos :4 fileciki anchois
1 szalotka ( 50 g )
150 ml oliwy z oliwek
60 ml białego octu winnego
2 łyżeczki posiekanej natki
2 łyżeczki posiekanej bazylii
2 łyżeczki posiekanego majeranku
sól
pieprz
Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowałem sos : posiekałem szalotkę i anchois, dodałem zioła, oliwę, ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
Fasolkę ugotowałem w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłem i przelałem na sitku zimną wodą. Ziemniaki wyszorowałem ( nie obierałem ) i pokroiłem na dużą kostkę. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 15 minut ). Odcedziłem , włożyłem do miski. Podgrzałem sos i połową polałem ziemniaki, wymieszałem. Ciepłe ziemniaki rozłożyłem. Pozostałym sosem polałem fasolkę, którą rozłożyłem na ziemniakach. Sałatkę posypałem posiekaną cebulą, oliwkami i kaparami.
Komentarze