Salceson wieprzowy z papryką

0 (0 ocen)

  • 28 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny salceson, trochę inny, kolorowy i zdrowszy. Mój autorski przepis. Polecam :)

  • 28 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg. łopatki wieprzowej
    4 czerwone papryki (1 paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z farszem)
    5 nóżek wieprzowych
    groszek zielony 1 mała puszka
    1 opakowanie żelatyny
    sól himalajska do smaku
    pieprz czarny 1 - łyżeczka
    kolendra gnieciona - 1 łyżeczka
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    papryka słodka - mielona
    kminek cały 1 łyżeczka
    majeranek - 2 łyżki
    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Salceson wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte, oczyszczone nóżki i mięso z łopatki gotujemy około 2 godzin, aż mięso z nóżek będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy. Skórki z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych), a mięso chude kroimy w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszaną w nim żelatyną, dodajemy zielony groszek, pokrojoną paprykę, wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy papryki i umieszczamy je w osłonce w której obkładamy papryczki farszem. Potrzebujemy 1 osłonkę poliamidową o średnicy 100 mm i długości 3 papryk + 10 cm z obu stron na dobre zawiązanie batonu z salcesonem. Parzymy 1 godzinę w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować