Salceson wieprzowy z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymyte, oczyszczone nóżki i mięso z łopatki gotujemy około 2 godzin, aż mięso z nóżek będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy. Skórki z nóżek rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych), a mięso chude kroimy w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszaną w nim żelatyną, dodajemy zielony groszek, pokrojoną paprykę, wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy papryki i umieszczamy je w osłonce w której obkładamy papryczki farszem. Potrzebujemy 1 osłonkę poliamidową o średnicy 100 mm i długości 3 papryk + 10 cm z obu stron na dobre zawiązanie batonu z salcesonem. Parzymy 1 godzinę w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze