Salsa z ananasem i ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Połączenie słodkiego soczystego ananasa z orzeźwiającym ogórkiem i odrobiną rozgrzewającego chilli tworzy ciekawą salsę, która idealnie podkreśli smak grillowanych i pieczonych mięs.

  • 20 min

Składniki:

  • ½ świeżego ananasa
    1 ogórek zielony
    1 papryczka chilli
    1 łyżeczka startego drobno imbiru
    Sok z 1/3 limonki
    1 ząbek czosnku

Salsa z ananasem i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa obieramy, pozbawiamy twardego środka i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, kroimy na pół pozbawiamy za pomocą łyżeczki gniazd nasiennych (pestek ) i kroimy go w kostkę. Ananasa i ogórka przekładamy do salaterki. M miseczce przygotowujemy sos łącząc sok z limonki z pokrojoną papryczką chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ananasa z ogórkiem i odstawiamy na 30 minut aby smaki się połączyły. Salsa pasuje zarówno do ryb jak i do mięsa. np. jagnięciny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy