Połączenie słodkiego soczystego ananasa z orzeźwiającym ogórkiem i odrobiną rozgrzewającego chilli tworzy ciekawą salsę, która idealnie podkreśli smak grillowanych i pieczonych mięs.
20 min
Składniki:
½ świeżego ananasa
1 ogórek zielony
1 papryczka chilli
1 łyżeczka startego drobno imbiru
Sok z 1/3 limonki
1 ząbek czosnku
Salsa z ananasem i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasa obieramy, pozbawiamy twardego środka i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy, kroimy na pół pozbawiamy za pomocą łyżeczki gniazd nasiennych (pestek ) i kroimy go w kostkę. Ananasa i ogórka przekładamy do salaterki. M miseczce przygotowujemy sos łącząc sok z limonki z pokrojoną papryczką chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ananasa z ogórkiem i odstawiamy na 30 minut aby smaki się połączyły. Salsa pasuje zarówno do ryb jak i do mięsa. np. jagnięciny.
Komentarze