Salsa paprykowo-pomidorowa

4.51 (161 ocen)

  • 15 min

Osoby stosujące diety mają ograniczony wybór sosów. Salsa jest jednym z niewielu dipów, które są tak małokaloryczne. Sprawdzi się w każdej diecie jako dodatek do mięs czy kanapek.

  • 15 min

Składniki:

  • krojone pomidory w puszcze, 1 puszka
    cebula czerwona, 1/2 szt.
    czosnek, 3 ząbki
    papryczka chili, 1 szt.
    pomidor, 1 szt.
    papryka czerwona, 1 szt.
    papryka zielona, 1/2 szt.
    sos chili, 1/2 łyżeczki
    miód, 2 łyżeczki
    papryka słodka, 4 łyżeczki
    papryka ostra, 1 łyżeczka
    bazylia, 2 łyżeczki
    oregano, 1 łyżeczka
    sok z cytryny, 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.51 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Salsa

Salsa paprykowo-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno pokroić i przesmażyć na patelni. Przełożyć do garnka o grubym dnie i dodać pomidory z puszki. Chwilkę razem gotować. Pomidor obrać ze skórki, pokroić, dodać do sosu. Całość zmiksować. Paprykę czerwoną i zieloną bardzo drobno pokroić, zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, dodać do sosu. Następnie dodać pozostałe składniki i gotować ok. 30 min. Odstawić na 1 h, żeby sos się "przegryzł". Można podawać na ciepło i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować