Serca z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sodę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao dobrze wymieszaj. Dodaj miód, masło oraz jajko. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok 2 godz. Zagniecione ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 2-3 mm na oprószonym mąką blacie. Wykrawać różnego rozmiaru serca. Łyżkę masła roztopić. Wykrojone serca układać na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Serca smarować roztopionym, zimnym masłem. Piec ok 8 min w temp. 180*C
2.Upieczone serca wystudzić. Zrobić lukier: białko i kilka kropel z cytryny lekko ubić, dosypywać cukier puder aż powstanie gęsty lśniący lukier. Wystudzone serca udekorować lukrem.Smacznego!
Serce zapakować w celofan i ładnie związać wstążką, obdarować ukochaną osobę :)
Komentarze