Serca z piernika

0 (0 ocen)

Zrób ukochanej osobie niespodziankę Walentynkową lub upiecz mamie serce z piernika na Dzień Mamy.

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki miodu płynnego
    2/3 kostki miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka kakao

    Na lukier:
    1 białko
    kilka kropel soku z cytryny
    cukier puder

    Dodatkowo:
    celofan
    wstążka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Serca z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone serca
1. Mąkę, sodę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao dobrze wymieszaj. Dodaj miód, masło oraz jajko. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok 2 godz. Zagniecione ciasto podzielić na pół, rozwałkować na grubość 2-3 mm na oprószonym mąką blacie. Wykrawać różnego rozmiaru serca. Łyżkę masła roztopić. Wykrojone serca układać na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Serca smarować roztopionym, zimnym masłem. Piec ok 8 min w temp. 180*C
  • Gotowe serca 2. Upieczone serca wystudzić. Zrobić lukier: białko i kilka kropel z cytryny lekko ubić, dosypywać cukier puder aż powstanie gęsty lśniący lukier. Wystudzone serca udekorować lukrem.Smacznego!

    Serce zapakować w celofan i ładnie związać wstążką, obdarować ukochaną osobę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować