Serca duszone i kasza jaglana na kremie z fenkułu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serca umyć oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowaru, fenkuł przekroić na 3 -4 kawałki, dodać marchewkę w całości, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy i ugotować do miękkości.
Kaszę jaglaną ugotować w prop 1:2 posolić do smaku i w ostatniej fazie gotowania dodać masło.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny.
Serca wyjąć, przestudzić i pokroić w plastry. Marchewkę wyjąć (przyda się do dekoracji) Wyłowić ziele angielskie i listek laurowy i zmiksować blenderem cały fenkuł z niewielką ilością wywaru, w razie potrzeby dodać więcej. Na koniec dodać śmietanę i dobrze podgrzać sos doprawić solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym.
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone serca, przyrumienić je przez kilka minut.
Na talerz wlać porcję sosu , na środku ułożyć kopczyk kaszy, kilka plasterków marchewki i porcję serc. Można posypać rzeżuchą ogrodową lub natką pietruszki.
Komentarze