Serce dla mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier a następnie żółtka. Na samym końcu dodajemy resztę połączonych suchych składników. Przelewamy do wysmarowanej formy ( u mnie o średnicy 24 cm). Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Na drugi dzień kroimy na 3 blaty.
2.Krem kokosowy:
1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostawionym mleku rozrabiamy budyń. Mieszankę budyniową wlewamy do gotującego mleka, mieszamy i studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń. Odkładamy 1/3 kremu. Do reszty dodajemy wiórki i likier.
3.Krem czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 3 łyżki śmietany, mieszamy. Resztę śmietany ubijamy, dodajemy cukier i śmietan-fixy. Na końcu dodajemy czekoladę.
4.WYKONANIE TORTU
Nasączamy biszkopty likierem. Pierwszy krążek smarujemy dżemem, następnie połową kremu kokosowego, układamy drugi krążek, smarujemy połową kremu czekoladowego, układamy 3 krążek posmarowany dżemem stroną dżemu, tak aby dżem był na kremie. Wierzch tortu smarujemy resztą kremu czekoladowego, a boki kremem kokosowym. Boki dekorujemy wiórkami. Pozostawioną 1/3 kremu mieszamy z barwnikami i dekorujemy tort.
Komentarze