Serce dla ukochanej osoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Potem dodać żółtka i delikatnie połączyć a następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i barwnikiem. Wszystko wymieszać ale delikatnie. Tortownicę w kształcie serca ( 26 x 24 cm ) wysmarować na dnie masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut a potem wyjąć biszkopt z formy, wystudzić i przekroić na dwa placki.
2. Połowę mleka zagotować w garnku a drugą połowę wymieszać z mieszanką kremu na karpatkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając chwilę gotować aż masa zgęstnieje. Masę wystudzić. Do miski włożyć masło, chwilę je miksować mikserem a potem nadal miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu i mieszać aż masa będzie gładka.
3. Biszkopty można nasączyć dowolnym płynem ( u mnie herbata owocowa ). Pierwszy placek ułożyć na talerzu, rozsmarować krem i przykryć drugim plackiem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby się ładnie związało. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem za pomocą wyciętego szablonu.
Komentarze