Serducho walentynkowe - ciasto z kremem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę , kakao, sodę , sól ,cukier wymieszać dokładnie i dodać wodę , ocet i olej. Wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy w kształcie serca. U mnie tortownica 25 cm średnicy z sercem w środku.
Pieczenie w temperaturze 170 stopni - 40 min.
2.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.
3.Galaretki rozpuścić w malej ilości gorącej wody i połączyć z prażonymi jabłkami. Dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.
Wszystko dobrze pomieszać.
4.Z masła, cukru, śmietany zrobić krem . Tzn. Masło utrzeć na puch i dodać cukier i dalej ucierać . Stopniowo dodawać śmietanę ucierając.
5.Z cista francuskiego wyciąć dwa kawałki niepełnego serca i zapleść. Pieczenie serca 180 stopni - 20 min. Ciasto wystudzić.
6.Wystudzone ciemne ciasto posmarować masą maślaną . Na to wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami i brzoskwiniami. Pozostawić w lodówce do stężenia i dopiero posmarować kremem śmietankowym. Na wierzchu położyć serce z ciasta francuskiego ( troszkę docisnąć ) i ciasto pozostawić w lodówce na ok 2 godz.
Smacznego
Komentarze