Serniczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do misy w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, suche drożdże i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką suche składniki. W rondelku roztapiamy masło, mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Do mąki dodajemy 2 żółtka i wlewamy roztopione masło i letnie mleko.
2.Z tych składników wyrabiamy ciasto.
3.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4.Ciasto po wyrośnięciu.
5.Z wyrośniętego ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 60/45 cm .
6.Nakładamy wcześniej zrobioną masę serową.
7.1/3 prostokąta z ciasta nakładamy na środkową część placka i pozostałą trzecią część nakładamy na już nałożone na siebie części.
8.Zwinięty, posmarowany masą serową placek.
9.Zwinięty placek kroimy na 5 centymetrowe kawałki.
10.Każdy wycięty pasek okręcamy tylko raz i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonymi orzechami z migdałami.
11.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do momentu zarumienienia na złoty kolor.
12.Upieczone serniczki studzimy na kratce.
13.Smacznego !
Porady
Możemy zamiast masy serowej użyć masy makowej lub marmolady. Według naszej potrzeby.
Komentarze