Serniczki drożdżowe

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne serniczki, proste w wykonaniu. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka pszenna 50 dag.
    masło 3,5 dag
    drożdże suszone 7 gram
    żółtka z jaj kurzych 2 szt.
    mleko ciepłe 125 ml
    cukier 4 łyżki
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    1/4 łyżeczki soli

    Masa serowa:
    Twaróg 40 dag.
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    2 łyżki cukru
    4 łyżki śmietany gęstej

    Posypka:
    Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonymi orzechami z migdałami i makiem.
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Serniczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xxmb8c 1. Mąkę przesiewamy do misy w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier, suche drożdże i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką suche składniki. W rondelku roztapiamy masło, mleko podgrzewamy żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Do mąki dodajemy 2 żółtka i wlewamy roztopione masło i letnie mleko.
  • Serniczki drożdżowe 2. Z tych składników wyrabiamy ciasto.
  • Serniczki drożdżowe 3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Serniczki drożdżowe 4. Ciasto po wyrośnięciu.
  • Serniczki drożdżowe 5. Z wyrośniętego ciasta wałkujemy prostokąt o wym. 60/45 cm .
  • Serniczki drożdżowe 6. Nakładamy wcześniej zrobioną masę serową.
  • Serniczki drożdżowe 7. 1/3 prostokąta z ciasta nakładamy na środkową część placka i pozostałą trzecią część nakładamy na już nałożone na siebie części.
  • Serniczki drożdżowe 8. Zwinięty, posmarowany masą serową placek.
  • Serniczki drożdżowe 9. Zwinięty placek kroimy na 5 centymetrowe kawałki.
  • Serniczki drożdżowe 10. Każdy wycięty pasek okręcamy tylko raz i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonymi orzechami z migdałami.
  • Serniczki drożdżowe 11. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do momentu zarumienienia na złoty kolor.
  • Serniczki drożdżowe 12. Upieczone serniczki studzimy na kratce.
  • Serniczki drożdżowe 13. Smacznego !

Porady

Możemy zamiast masy serowej użyć masy makowej lub marmolady. Według naszej potrzeby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować