Pyszny,wyjątkowego smaku nadaje mu napój coca-cola.
1 godz. 30 min
Składniki:
na biszkopt:
200 ml coca-coli
200 g cukru kryształu
250 g maki pszennej
250 g rozpuszczonego masła
3 łyżki kakao
2 jajka
75 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serowo-ciasteczkową
500 g zmielonego sera
100 g pokruszonych herbatników
100 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki coca-coli
150 g masła
15 małych bez
na piankę:
500 ml śmietany 30%
1/2 szklanki coca-coli
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Sernik coca-cola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre.
Do suchych wlać mokre i wymieszać rózgą.
Ciasto przelać do formy 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
2.Masa:
Herbatniki i orzechy włożyć do miseczki i zlać coco-colą,odstawić do nasączenia.
Po tym czasie masę orzechową zmiksować dodając stopniowo miękkie masło oraz ser pod koniec dodać pokruszone bezy.
Masę serową wyłożyć na zimny biszkopt,wyrównać powierzchnię,odstawić w chłodne miejsce.
3.Pianka:
Coca-colę przelać do garnuszka i podgrzać,następnie rozpuścić w niej żelatynę,przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder,na końcu wlać zimną żelatynę i krótko zmiksować do połączenia składników.
Piankę wstawić na chwilę do lodówki do stężenia,tężejącą wyłożyć na wierzch sernika,udekorować bezikami.
Komentarze