Sernik chałwowo-czekoladowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj spód: masło rozpuść, ostudź. Połącz z pokruszoną chałwą i wafelkami i wyłóż dno tortownicy (o śr.22 cm). Wygładź wierzch i wstaw do lodówki.
2.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ser zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj roztopioną, ostudzoną czekoladę. Żelatynę przygotuj wg.przepisu na opakowaniu, połącz z masą czekoladową i zmiksuj na gładką masę. Masę wylej na chałwowy spód i ponownie wstaw do lodówki.
3.Śmietanę ubij, dodaj cukier puder i jogurt. Galaretki rozpuść w 1,5 szklance gorącej wody i gdy stężeją wlej do masy śmietankowej. Truskawki umyj (kilka zostaw do dekoracji), obierz z szypułek i pokrojone w kostkę dodaj do masy śmietankowej. Delikatnie przemieszaj i wylej na masę czekoladową.
4.Wstaw do lodówki do stężenia na kilka godzin. Udekoruj dowolnie pokrojonymi w plasterki truskawkami i posypką czekoladową.
Komentarze