Pyszny wilgotny sernik z zatopionymi w masie serowej ciasteczkami. Wierzch pokrywa bita śmietana i pokruszone markizy. Prosty w wykonaniu i efektowny.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 mocno czubate łyżki kakao
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
50 g cukru
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
500 ml skondensowanego mleka słodzonego
2 łyżki z lekkim czubkiem mąki ziemniaczanej (35 g)
3 duże jajka
1 białko (pozostałe z ciasta)
8 sztuk ciastek oreo lub innych kakaowych markiz
Bita śmietana
200 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 zaokrąglona łyżka cukru pudru
3 ciastka oreo lub innych kakaowych markiz
Sernik ciasteczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę i kakao, dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, żółtko i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć je równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20- 22 minut
2.Masa serowa:
Do sera dodać skondensowane mleko słodzone, mąkę ziemniaczaną, jajka i białko. Zmiksować na jednolitą masę. Wylać na podpieczony spód. Ciasteczka podzielić na ćwiartki, zanurzyć w masie serowej. Tortownicę ustawić na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut, po tym czasie przykręcić do 150°C. Piec jeszcze ok. 45 minut do lekkiego zezłocenia wierzchu. Ostudzić.
3.Bita śmietana
Śmietankę wlać do wysokiej miski, dodać cukier, ubić przez 2-3 minuty. Wyłożyć na ostudzony sernik. Ciasteczka pokruszyć, posypać po wierzchu.
Komentarze