Sernik cytrynowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: masło z miodem roztapiamy, ciepłe mieszamy ze zmielonymi herbatnikami na zwartą masę. Wykładamy dno formy (śr. 20-25 cm) wyłożonej pergaminem. Schładzamy 30 minut.
2.Masa: galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, studzimy. Twaróg ucieramy z cukrem. Śmietankę i białka ubijamy oddzielnie. Twaróg delikatnie mieszamy z galaretką, śmietanką i pianą. Masę wykładamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki, aż stężeje.
3.Mus: czekolady z 2 łyżkami śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody na małym ogniu. Resztę śmietanki ubijamy. 2 łyżki bitej śmietany mieszamy z czekoladą. Delikatnie mieszamy z resztą śmietany i ostudzoną żelatyną. Wykładamy na masę serową. Schładzamy i dekorujemy.
Komentarze