Sernik aksamitny z polewą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Herbatniki pokruszyć w miseczce, dodać roztopione masło.
- Masa nie może być zbyt mokra.
- Herbatniki wsypać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie docisnąć do dna.
2.- Masło utrzeć z cukrem, dodać ser i wbijać po jednym jajku.
- Zmiksować na jednolitą masę, dodać śmietanę i resztę składników.
- Zmiksować tylko do połączenia składników.
- Masę serową ( jest dość rzadka) wylać na masę herbatnikową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
- Piec 50 minut.
-
3.- Masę kajmakową podgrzać, wylać na wystudzony sernik. Jeśli masa zcukrzyła się to przetrzeć ją przez sitko.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu.
Porady
Ten przepis dostałam dość dawno od mojego brata Adama, który jest sernikowym specjalistą.
Komentarze