SERNIK BANANOWY NA BISZKOPTACH BEZ TŁUSZCZU

0 (0 ocen)

Dodałam banany do masy serowej , takie mocno dojrzałe i dlatego nie trzeba było dawać dużo słodziwa.w 100 g ma 126 kalorii. Klasyczny sernik na cieście z polewą czekoladową w 100 g ma jakieś 305-310 kcal więc ten mój jest o ponad połowę mniej kaloryczny.

Składniki:

  • 600 g białego sera chudego
    270 g bananów ( waga bananów bez skórki)
    2 łyżki soku z cytryny
    1 jajko
    1 białko
    1 budyń waniliowy
    35 g ksylitolu
    115 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    38 g biszkoptów

    Polewa:

    100 ml mleka 2%
    17 g kakao
    25 g ksylitolu
    1 łyżeczka żelatyny

    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mf49fi 1. Banany zmiksować na gładko. Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować, odstawić na bok.Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie w maszynce.
  • image-1el39ii 2. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko przełożyć do jednej miski a białko połączyć z drugim białkiem i umieścić w drugiej misce. Żółtko utrzeć z ksylitolem na jasny krem. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać proszek budyniowy i całość po raz kolejny wymieszać.
  • image-1ee419r 3. Do masy dodać puree bananowe i wymieszać mikserem. Ser dodawać po łyżce do masy i dokładnie wymieszać całość. Mieszać tylko do połączenia składników nie dłużej.
  • image-1ye7a63 4. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę w dwóch partiach dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, aby piana nie opadła.
  • image-0660wyf 5. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Do około tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową. Na dnie ściśle ułożyć biszkopty.
  • image-15bt45d 6. Następnie delikatnie wyłożyć masę serową. Formę wstawić do większej formy. Wlać wrzątek do 1/3 wysokości tortownicy. Piec w 180 st około 55-60 minut. Zostawić na około 10-15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po tym czasie wyjąć piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc.
  • 7. Polewa:
    Mleko podzielić na pól. Do jednej połowy dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Ksylitom połączyć z kakao w rondelku. Wlać mleko i zagotować. Gdy to nastąpi dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa przestanie być płynną a zacznie robić się „galaretowata” polać po serniku. Udekorować motylkami cukrowymi ( ale nie jest to konieczne). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik bananowy

To może cię zainteresować