1 kg sera gotowego do ciast i deserów np. w sprzedaży w wiaderku
masło roślinne małe opakowanie
1 szklanka cukru
4 jaja
1/2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
duża paczka herbatników kakaowych- więcej jeśli w paczce ciastka się pokruszyły
herbatniki polane z jednej strony czekoladą - ilość uzależniona od wielkości herbatnika tak by przykryć nimi wierzch
aromat rumowy
rodzynki
Sernik gotowan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser, masło, cukier, jaja włożyć do garnka, wymieszać i rozpuścić na ogniu cały czas mieszając, dodać budynie rozrobione w mleku i dalej mieszając zagotować tak jakby gotowało się budyń. Na końcu dodać aromat i rodzynki. Blaszke kwadratową o boku ok 24 cm wyłożyć kakaowymi herbatnikami, wlać połowę masy, nałożyć drugą warstwę kakaowych herbatników, wlać resztę masy i przykryć herbatnikami polanymi z jednej strony czekoladą- stroną z czekoladą do wierzchu. Zostawić do ostygnięcia, po ostygnięciu wstawić najlepiej na dobę do lodówki, do ściśnięcia.
Porady
Można użyć zwykłych herbatników i nie wkładać ich w środek masy, a na wierzchu polać polewą czekoladową.
Komentarze