To jak filiżanka kawy w kawałku ciasta. Po pierwszym kawałku trudno się oprzeć,aby nie sięgnąć po kolejny:) Pięknie zapraszam:) W 100 g jest tylko 105 kcal.
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
Ciasto:
185 g ugotowanej ciecierzycy
1 jajko
15 g kakao
100 ml mleka 0,5%
50 ml mleka 1,5%
15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka mielonej kawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
30 g ksylitolu lub 80 g cukru
Masa serowa:
450 g sera białego chudego
100 ml+3 łyżki mleka 1,5%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżeczka kawy mielonej
1,5 opakowania budyniu śmietankowego
1 jajko
1 żółtko
30 g ksylitolu lub 80 g cukru
Polewa:
100 ml mleka 1,5%
10 g kakao
10 g ksylitolu lub 25 g cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka żelatyny
Sernik gotowany kawowy na brownie z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę namoczyć wieczór wcześniej. Kolejnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić.Przełożyć do dzbanka blendera, dodać mleko i dokładnie zmiksować na gładko.
2.Do miski przełożyć mąkę, kakao i kawę mieloną oraz proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.Żółtko oddzielić od białka. Utrzeć żółtko z cukrem brzozowym na jasny krem.
3.Następnie cały czas mieszając dodać w dwóch partiach zmiksowaną ciecierzycę.W kolejnym kroku w dwóch partiach dodać sypkie składniki. Białko ubić na sztywną pianę.
4.Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.Piec w 180 st około 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zupełnie ostudzić.
5.Masa serowa:
Do rondelka wlać 100 ml mleka, dodać kawę rozpuszczalną. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
6.Do miski przełożyć ser i dokładnie zmiksować z ugotowanym napojem kawowym. Dodać cukier brzozowy i jeszcze raz zmiksować. Ser przełożyć do rondla. Postawić na ogień i zagotować.
7.Jajko i żółtko roztrzepać w miseczce. Budynie rozpuścić w 3 łyżkach wody.Ser zdjąć z ognia, dodać masę jajeczna i budynie. Dokładnie wymieszać. Postawić na ogień. Stale mieszając zagotować. Gotować około minuty i zdjąć z ognia. Zblendować.
8.Do masy serowej dodać kawę mieloną i dokładnie wymieszać.Masę serową wylać na zimne brownie z ciecierzycy. Zostawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
9.Polewa:
Żelatynę zalać 1 łyżką wody i zostawić do napęcznienia. W rondelku wymieszać kakao, kawę, ksylitol. Dodać mleko i zagotować.Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na około 10 minut.Gdy polewa będzie tężeć wylać na sernik. Odstawić na 30 minut do lodówki. Smacznego!
Komentarze