Sernik gotowany - krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy z mąką.
2.Do otrzymanej kruszonki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
3.Podzielić ciasto na 4, każdą rozwałkować i wyciąć koło o średnicy 24 cm (ja robiła dwa małe serniki dla tego wycinała 5 kol 16 cm i cztery kola 14 cm)
4.Wypiekać w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku 6-8 min.
Żeby łatwiej było wyrównać sernik z gorących ciast wyciąć koło 22 cm (można tego nie robić) i ochłodzić na ruszcie
5.Mielony twaróg wymieszać z jajkiem.
6.Do skrobi wlać 1-2 łyżki zimnej wody.
7.Margarynę rozpuścić z cukrem. Dodać ser z jajkiem i na małym ogniu gotować 10 minut, dodać skrobie i gotować przez chwile. Masa zgęstnieje.
8.Wykładamy po 1/4 gorącego kremy na 3 placki, boki i górę sernika najpierw smarujemy cieką warstwą kremu, wstawiamy do lodówki na 15 min.
9.Wyrównać pozostałym kremem boki i górę. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
10.Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, dobrze wymieszać łyżką i dodać masło. Po przestygnięciu polewamy sernik lub wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy sernik.
11.Smacznego :)
Porady
Uwielbiamy ten sernik i często robię go w piątek, żeby mieć coś na weekend do herbaty, wtedy kroje ciasto na 3 części i wałkuje prostokąty 20x30 cm.
Komentarze