Sernik gotowany z nutellą i musli

0 (0 ocen)

Ciasto zniknęło w oka mgnieniu. Największą furorę zrobiło nadzienie z nutelli i musli. Już wiem, że sernik zagości na stałe w mojej domowej książce kucharskiej i ciasto zrobię jeszcze nieraz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa z musli:
    1 opakowanie kremu typu Nutella o smaku czekoladowo - orzechowym (400g)
    1 opakowanie musli śniadaniowego - pełne ziarno, płatki zbożowe z rodzynkami i orzechami (350g)

    Masa serowa:
    1 kg serka naturalnego do serników 7,5%
    250 g masła
    3 jajka
    2/3 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    3 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 0,5L mleka każde)

    Dodatkowo:
    1 opakowanie kamyków - orzeszków arachidowych w polewie cukrowej (150g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Placek Desery Orzeszki

Sernik gotowany z nutellą i musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik gotowany z nutellą i musli 1. Na ciasto jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i aromat utrzeć. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Sernik gotowany z nutellą i musli 2. Piec ok. 35 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Sernik gotowany z nutellą i musli 3. Nutellę, uprzednio pozostawioną w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzaną, wymieszać z musli.
  • Sernik gotowany z nutellą i musli 4. Masę wyłożyć na upieczone ciasto.
  • Sernik gotowany z nutellą i musli 5. Na masę serową w garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru. Dołożyć serek - wymieszać. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać mleko, jajka i wszystkie opakowania proszku budyniowego - wlać do zawartości garnka. Mieszając, całość zagotować. Masę wyłożyć na mieszankę nutelli i musli. Lekko wystudzić, następnie wierzch równomiernie posypać kolorowymi kamykami z orzeszków, lekko je dociskając. Ciasto całkowicie wystudzić. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować