Ciasto zniknęło w oka mgnieniu. Największą furorę zrobiło nadzienie z nutelli i musli. Już wiem, że sernik zagości na stałe w mojej domowej książce kucharskiej i ciasto zrobię jeszcze nieraz.
Masa z musli:
1 opakowanie kremu typu Nutella o smaku czekoladowo - orzechowym (400g)
1 opakowanie musli śniadaniowego - pełne ziarno, płatki zbożowe z rodzynkami i orzechami (350g)
Masa serowa:
1 kg serka naturalnego do serników 7,5%
250 g masła
3 jajka
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
3 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 0,5L mleka każde)
Sernik gotowany z nutellą i musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciasto jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i aromat utrzeć. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Piec ok. 35 min (180 st. C). Wystudzić.
3.Nutellę, uprzednio pozostawioną w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzaną, wymieszać z musli.
4.Masę wyłożyć na upieczone ciasto.
5.Na masę serową w garnku rozpuścić masło z dodatkiem cukru. Dołożyć serek - wymieszać. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać mleko, jajka i wszystkie opakowania proszku budyniowego - wlać do zawartości garnka. Mieszając, całość zagotować. Masę wyłożyć na mieszankę nutelli i musli. Lekko wystudzić, następnie wierzch równomiernie posypać kolorowymi kamykami z orzeszków, lekko je dociskając. Ciasto całkowicie wystudzić. Przechowywać w lodówce.
Komentarze