Sernik gotowany, z piernikami! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy,
następnie przesypujemy do garnka.
Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy -
ma powstać jednolita masa!
Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem i masłem, na jednolitą gładką masę.
Następnie dodajemy ser, cały czas miksując.
Masę serową podgrzewamy.
Mieszamy dość często, żeby się nie przypaliła.
Budynie mieszamy z mlekiem.
Gdy masa serowa zacznie się gotować,
dodajemy budyń - cały czas mieszając.
Masa serowa ma być gęsta!
Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Na herbatnikowy spód wylewamy masę serową i wyrównujemy.
Pierniki kruszymy rękoma, i posypujemy ser.
Czekoladę łamiemy na kawałki.
Razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej -
cały czas mieszając,
masa ma być gładka!
Czekoladę wylewamy na pierniki, i posypujemy skórką pomarańczową.
Komentarze