Sernik kawowy z białą polewą

0 (0 ocen)

Dla smakoszy kawy i nie tylko.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl mąki
    3 łyżki cukru pudru
    100 g miękkiego masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 łyżka likieru kawowego

    Ser:
    600 g sera z wiaderka
    120 g cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g gęstej śmietany
    2 jajka
    60 ml mocnej kawy
    2 łyżki likieru kawowego

    Polewa:
    100 g białej czekolady
    125 g serka mascarpone

    Tortownica 21 cm
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kawy

Sernik kawowy z białą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wymieszać łyżką na jednolite ciasto.
  • Ciasto 2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać i wstawić do lodówki.
  • Ser 3. Jajka zmiksować z cukrami i pod koniec dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Dodać ser, zaparzoną, zimną kawę, likier i wymieszać.
  • Ciasto 4. Tortownicę z ciastem wyjąć z lodówki i posypać mąką ziemniaczaną.
  • Sernik 5. Masę serową wylać na przygotowane ciasto i wykałaczką przekłuć ewentualne pęcherzyki powietrza.
  • Sernik 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 *C i piec jeszcze 40 minut. Piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w nim na godzinę. Następnie wyjąć i chłodny wstawić do lodówki.
  • Sernik 7. Czekoladę połamać i rozpuścić w miseczce nad parą, dodać serek, wymieszać i polać ciasto. Dowolnie udekorować,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Czekolada Kawa Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować