Ser:
600 g sera z wiaderka
120 g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g gęstej śmietany
2 jajka
60 ml mocnej kawy
2 łyżki likieru kawowego
Polewa:
100 g białej czekolady
125 g serka mascarpone
Sernik kawowy z białą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wymieszać łyżką na jednolite ciasto.
2.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać i wstawić do lodówki.
3.Jajka zmiksować z cukrami i pod koniec dodać śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Dodać ser, zaparzoną, zimną kawę, likier i wymieszać.
4.Tortownicę z ciastem wyjąć z lodówki i posypać mąką ziemniaczaną.
5.Masę serową wylać na przygotowane ciasto i wykałaczką przekłuć ewentualne pęcherzyki powietrza.
6.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 *C i piec jeszcze 40 minut. Piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w nim na godzinę. Następnie wyjąć i chłodny wstawić do lodówki.
7.Czekoladę połamać i rozpuścić w miseczce nad parą, dodać serek, wymieszać i polać ciasto. Dowolnie udekorować,
Komentarze