Sernik kajmakowy

4.95 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik wyszedł wspaniały, a do tego kajmak i chrupiące płatki migdałów dopełniają całości.Polecam z całego serca :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    150 g ciasteczek digestive
    50 g masła

    Sernik:
    (wszystkie składniki w temp. pokojowej)
    600 g twarogu 3x zmielonego
    250 g mascarpone
    4 jajka
    2/3 szkl cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    400 g kajmaku z puszki (u mnie orzechowy)

    Dodatkowo:
    1/3 szkl prażonych płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.95 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Kajmak

Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciastkami aby przypominały mokry piasek. Spód tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka, wyrównać powierzchnię i uklepać. Wstawić do lodówki.
  • 2. Sernik: Jajka lekko ubić, dodać cukier i zmiksować. Cały czas miksując dodawać po łyżce mascarpone i zmielony twaróg. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 2 nierówne części. Do 1/3 sera dodać 200 g masy kajmakowej, zmiksować. Sernik kajmakowy wylać na spód z ciasteczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. Po włożeniu sernika temp. w piekarniku zmniejszyć do 150 stopni. Po 30 minutach sernik wyjąć i ostrożnie wyłożyć jasną masę serową, wyrównać wierzch. nadal piec w 150 st przez 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie chłodzić całą noc w lodówce.

    Na drugi dzień sernik przełożyć na talerz, posmarować resztą kajmaku i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować