Sernik kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy w folię i na pół godziny wstawiamy do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim dno i boki tortownicy śr. 26cm. Podpiekamy w piekarniku przez 10 minut.
Masa serowa:
Z 2 białek ubijamy pianę. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, budyń i na końcu pianę. Masę dzielimy na dwie części. Jedną miksujemy chwilkę z kajmakiem.
Masę wylewamy na podpieczone ciasto naprzemiennie:łyżka masy serowej, łyżka masy z kajmakiem i tak do wykończenia obu mas.
Pieczemy ok 60 minut w 160 stopni. Po tym czasie otwieramy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Piana:
Schłodzoną śmietanę miksujemy, gdy będzie już ubita dodajemy kajmak, miksujemy do połączenia się składników. Masą pokrywamy wierzch ostudzonego sernika. Posypujemy ziarnami kakao.
Komentarze