Sernik Królewski. Kakaowy.

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeden z najlepszych serników mojego dzieciństwa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki tortowej
    250 g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka
    2/3 szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietany
    3 łyżki kakao

    Masa serowa:

    1 kg twarogu na sernik
    4 jajka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    100 g masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik królewski. kakaowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę, masło siekamy, całość dokładnie szybko wyrabiamy. Następnie dzielimy je na dwie części, które owijamy folią spożywczą, i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
    Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodajemy po łyżce twarogu oraz pod koniec budyń waniliowy i ekstrakt. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie mieszamy z masą serową.
    Formę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią jedną część schłodzonego ciasta, tworząc równomierną powierzchnię. Wykładamy gotową masę serową i ścieramy drugą część schłodzonego ciasta. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. godzinę. Najlepiej smakuje schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować