660 g śmietany 18 %
330 g śmietany 30 %
łyżka mąki ziemniaczanej
bakalie:
300 g śliwek suszonych
100 g płatków migdałowych
50 g moreli
50 g ananasa kandyzowanego
Sernik jesienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.660 g śmietany 18 % zmiksować z czterema jajkami. Zagotować litr wody i wlać śmietanę. Podgrzewać , aż powstanie serek. Przestudzić i wyłożyć na sitko.
2.200 g śliwek suszonych pokroić w drobne kawałki i pomieszać z płatkami migdałowymi. Taką masą wykleić dno tortownicy.
Tortownicę wcześniej posmarować masłem.
3.Białka ( 4 jajka ) oddzielić od żółtek i ubić sztywną pianę z białek.
Żółtka utrzeć z cukrem . Dodać twarożek z sita i łyżkę mąki ziemniaczanej , i utrzeć. Na koniec ucierania wlać rozpuszczone wcześnie 2 łyżki masła. Delikatnie połączyć z pianą z białek . Przełożyć do tortownicy.
Pieczenie 170 stopni - 60 min.
Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
.
4.100 g śliwek suszonych namoczyć w ciepłej wodzie , a następnie zmiksować.
330 g śmietany 30 % ubić i połączyć ze śliwkami . Masę wyłożyć na wystudzony sernik. Posmarowane również boki sernika obłożyć płatkami migdałowymi.
Z kolorowych kawałków ananasa i moreli ułożyć liść i udekorować ciasto.
Smacznego.
Komentarze