Sernik - lekki i waniliowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sernik jest delikatny i wilgotny, a do tego dietetyczny!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1kg sera z wiaderka
    5 jajek
    1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (lub budyniu waniliowego)
    ziarenka z laski wanilii, lub aromat waniliowy
    słodzik/miód/stewia

Sernik - lekki i waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Z wanilii wydrążamy ziarenka.
    Ser, żółtka, rozkruszony słodzik, skrobię i wanilię miksujemy na jednolitą masę.
    Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią.
    Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 160-180 stopni.
    Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku!

    Dekoracja: foremka w kształcie gwiazdki i kakao :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy