biszkopty długie - 3 paczki
biszkopty okrągłe - paczka
Składniki na sernik:
4 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
500 ml śmietany kremówki
500 ml wydrylowanych wiśni
8 łyżek cukru
1 śmietan-fix
sok z jednej cytryny
1 galaretka wiśniowa
Składniki polewy:
Sernik mocno wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy polewę.
Wiśnie zasypujemy cukrem i zalewamy wodą i gotujemy 5 minut.
Mąkę rozrobić w odrobinie wody i wlać do wiśni, utworzy się piękny , gęsty kisiel.
Polewa gotowa i bierzemy się za sernik.
2.Wiśnie zmiksować z 4 łyżkami cukru.
Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru, śmietan-fixem oraz sokiem z cytryny.
Dodać do śmietany serki i wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i przestudzić.
Połączyć masę serowo-śmietankową z wystudzona galaretką i zmiksowanymi wiśniami.
3.Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm.
Na dno ułożyć biszkopty okrągłe.
Wlać połowę masy serowej i wzdłuż całego boku tortownicy powciskać biszkopty długie.
Zalać resztą masy serowej.
Wstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin bo masa jest bardzo delikatna i potrzebuje więcej czasu na stężenie.
Na wierzchu wylać polewę wiśniową i sernik gotowy.
Porady
Myślę że spokojnie można pokombinować z innymi owocami np. śliwkami.
Komentarze