Sernik na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Masę wylewamy na formę o wymiarach ok. 23x35, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180'C
2.MASA SEROWA: Ser o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem i śmietanką na jednolitą masę. Żelatynę mieszamy w pół szklanki chłodnej wody, wstawiamy na chwile do mikrofali (należy nie dopuścić do zagotowania) aby się lekko nagrzała. Wyjmujemy i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, do tak przygotowanej dodajemy dwie łyżki masy serowej, mieszamy. Następnie wlewamy mieszankę do masy serowej i miksujemy do idealnego połączenia się żelatyny z masą.
3.Biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszą część smarujemy masą kakaową, następnie kładziemy 3\4 masy serowej, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Wykładamy resztę masy. Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzącej wody, mieszamy i czekamy aż zacznie tężeć. Tężejąca galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do schłodzenia.
Porady
Jeśli ktoś chcę zrobić wersję bardziej dietetyczną można pominąć śmietankę do kawy :)
Komentarze