Sernik na zimno w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksować miękkie masło z cukrem i jajkami, na koniec dosypać mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Piec ok 15 minut w 170 st. C.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia (najlepiej w mikrofal czas ok. 1 minuta na średniej mocy).
Kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypując cukier puder. Do dwóch misek przełożyć po 1/2 serka i ubitej kremówki. Do pierwszej miski dodać rozpuszczoną letnią czekoladę i lekko wymieszać, po czym wlać 1/2 letniej żelatyny. Wymieszać szybko i wylać na ciasto. Gdy pierwsza warstwa zgęstnieje wylać na nią biała masę (zawartość drugiej miski wymieszać z drugą częścią letniej żelatyny). Całość schłodzić.
3.Kompot wiśniowy zmiksować i zagotować, wsypać 2 galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy galaretka wiśniowa ostudzi się wylać ją na ciasto. Oziębić.
Porady
zamiast wiśni można użyć inne owoce w kompocie i inny smak galaretki.
Komentarze