Pyszny, bardzo kremowy serniczek na zimno. Po prostu rozpływa się w ustach. Brzoskwinie można zastąpić innymi owocami - ananasem z puszki, bananami, mango a w sezonie truskawkami lub malinami. Polecam do wypróbowania :)
Składniki:
Masa serowa:
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, może być dobrej jakości ser z wiaderka
4 żółtka
120 g masła
1 - 1,5 szklanki cukru pudru
30 g żelatyny ( 3 łyżki )
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
Ponadto:
1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
1 puszka brzoskwiń w syropie ( masa netto - 820 g )
okrągłe biszkopty ( u mnie opakowanie 150 g, z czego kilka biszkoptów zostało )
Sernik na zimno z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód tortownicy o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć biszkoptami.
2.Twaróg zmielić dwukrotnie ( twarogu z wiaderka nie trzeba już mielić ).
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
3.Jajka sparzyć, na kilka sekund zanurzając je w gorącej wodzie.
Brzoskwinie osączyć na sicie z syropu. Dwie połówki brzoskwiń pokroić w kostkę.
4.Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę ( zaczęłam od 1 szklanki cukru, potem, po skosztowaniu masy dodałam jeszcze trochę ). Dodawać po 1 żółtku, miksując do połączenia po każdym dodaniu.
UWAGA: Jeśli obawiacie się surowych żółtek, można je pominąć, dodatek żółtek sprawia jednak, że sernik jest bardziej puszysty i kremowy.
Następnie dodawać po 1 łyżce twarogu i miksować; czynność powtarzać do wyczerpania twarogu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
5.Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać ją 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie garnuszek z żelatyną postawić na małym palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego jej rozpuszczenia.
UWAGA: Nie doprowadzić do zagotowania żelatyny, straci ona wówczas swoje właściwości żelujące.
6.Rozpuszczoną żelatynę lekko przestudzić, następnie dodać do niej 1 - 2 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę wlewać do masy serowej miksując na najwyższych obrotach miksera.
UWAGA: Temperatura żelatyny musi być zbliżona do temperatury masy serowej, w przeciwnym razie żelatyna w masie zbije się w grudki. Należy również pilnować aby żelatyna dodawana do masy była płynna.
7.Gotową masę serową przelać do wyłożonej biszkoptami tortownicy. W masę powciskać kawałki pokrojonych brzoskwiń. Wyrównać wierzch. Resztę brzoskwiń pokroić w półksiężyce i ułożyć na serniku. Zalać lekko tężejącą ale wciąż płynną galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce.
Komentarze