Sernik na zimno z mandarynkami

4.48 (184 ocen)

Pyszny sernik bez pieczenia z mandarynkową galaretką którą zrobiłam na soku mandarynkowym.

Składniki:

  • Spód:
    100 g herbatników
    80 g masła
    Masa serowa:
    500 g sera twarogowego
    250 ml kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szkl letniej wody
    Galaretka mandarynkowa:
    250 ml soku z mandarynek
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    1 puszka mandarynek
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmielić w blenderze na proszek. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać i zagnieść. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mieszankę z herbatników równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy i ugnieść.
    Serek zmiksować z cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę, dodawać porcjami ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać na jednolitą masę. Masę serową przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Mandarynki odsączyć z zalewy. Odłożyć kilka do dekoracji a resztę rozłożyć na masie serowej lekko wciskając. Włożyć do lodówki by masa stężała a w między czasie przygotować galaretkę.
    Sok podgrzać ( nie gotować ) zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch. Ponownie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Do mandarynkowej galaretki użyłam soku z mandarynek w butelce - Victoria Cymes.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mandarynki Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować