Pyszny sernik bez pieczenia z mandarynkową galaretką którą zrobiłam na soku mandarynkowym.
Składniki:
Spód:
100 g herbatników
80 g masła
Masa serowa:
500 g sera twarogowego
250 ml kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl letniej wody
Galaretka mandarynkowa:
250 ml soku z mandarynek
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 puszka mandarynek
Sernik na zimno z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki zmielić w blenderze na proszek. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać i zagnieść. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mieszankę z herbatników równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy i ugnieść.
Serek zmiksować z cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę, dodawać porcjami ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać na jednolitą masę. Masę serową przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Mandarynki odsączyć z zalewy. Odłożyć kilka do dekoracji a resztę rozłożyć na masie serowej lekko wciskając. Włożyć do lodówki by masa stężała a w między czasie przygotować galaretkę.
Sok podgrzać ( nie gotować ) zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch. Ponownie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Do mandarynkowej galaretki użyłam soku z mandarynek w butelce - Victoria Cymes.
Komentarze